Exposure in vivo bij chronische pijnklachten bij volwassenen

Exposure in Vivo (EXP) is een cognitieve gedragstherapie die opgezet is voor mensen met (langdurige) pijnklachten die een verhoogde mate van aan pijn gerelateerde angst rapporteren. Bij EXP ligt de nadruk niet op het controleren van de pijn, maar op het verminderen van de angstreactie door herhaalde blootstelling (exposure) aan bepaalde bewegingen. Tijdens de EXP wordt geleerd dat bepaalde bewegingen en de daarbij optredende pijn of andersoortige lichamelijke signalen niet langer een aversieve gebeurtenis voorspellen. Tevens zorgt de nieuwe ervaring ervoor dat catastroferende gedachten worden bijgesteld. Op termijn neemt de dreigwaarde van bewegen af, wat vervolgens een positieve invloed heeft op het vermijdingsgedrag en mogelijk herstel.

Doel

In deze cursus worden interdisciplinaire teams ingeleid in EXP, zodat deze therapie toegepast kan worden binnen revalidatiebehandelingen voor chronische pijn/ de chronische pijnrevalidatie.

Inhoud

Introductiecursus

De EXP introductiecursus van een halve dag is gericht op kennisoverdracht met betrekking tot pijn en het kennismaken met EXP. Middels theorie en praktijkvoorbeelden leer je meer over EXP herkennen.
Aantal deelnemers: max. 30.

Basiscursus

De tweedaagse EXP basiscursus is interactief. Je past de geleerde theorie uit de introductiecursus toe. Denk aan het uitvoeren van een intake, opstellen angsthiërarchie, het geven van een medische educatie en het uitleggen van de behandel rationale ten behoeve van de EXP. Je gaat actief aan de slag gaat met het oefenen van deze vaardigheden en technieken in de uitvoer van de EXP bij (chronische) pijnpatiënten. Ook wordt stilgestaan bij generalisatie van de EXP, complicerende factoren die tijdens de EXP kunnen optreden en terugval preventie. Je krijgt constructieve feedback op oefensituaties en kan hiermee gaan oefenen in de praktijk Aantal deelnemers: max. 16

Verdiepingscursus

Tijdens de tweedaagse EXP verdiepingscursus ga je aan de slag met eigen casuïstiek. Je oefent volop, krijgt feedback op het eigen functioneren in werksituaties en leert om EXP zelfstandig toe te passen als behandelmethode.
Aantal deelnemers: max. 16

Accreditatie

Kan aangevraagd worden.

Doelgroep

Revalidatiearts, psycholoog/ psychotherapeut/ gedragstherapeut, fysiotherapeut en ergotherapeut in de pijnrevalidatie. Minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.

Opleider

Professionals van Adelante.

Locatie

Bij Adelante of in-company.

Data 2023 en 2024

Bij Adelante:

  • maandag 30 en dinsdag 31 oktober 2023
  • maandag 5 februari en dinsdag 9 april 2024
  • maandag 24 september en maandag 18 november 2024

In-company op aanvraag via telefoonnummer 045-528 23 92 of academie@adelantegroep.nl.

Aanmelden:

Voor interne deelnemers via intranet LMS of https://adelanteleert.capp12.nl/

Voor externe deelnemers via registratie in LMS voor de training: Exposure in vivo bij chronische pijnklachten bij volwassenen basis (capp12.nl)